Testkväll 22 september

på Färjestad och Mantorp – med tidigarelagt spelstopp

Odds
ATG grundades 1974 men totalistaor har funnit i Sverige sedan tidigt 1900-tal.

En tillbakablick

Första totalisatorspelet lades i Sverige 1923 med hjälp av rivbongar.
Knappt hundra år senare är totalisatorspelet datoriserat och sker blixtsnabbt.

1923 blev det tillåtet att anordna vadhållning på vinnare och plats i Sverige efter att det under 25 år med hätska diskussioner varit förbjudet i Sverige sedan 1898. Argumenten för förbudet handlade på den tiden i första hand om att spel om pengar var moraliskt förkastligt.

1911 motionerade lantbrukaren Jöns Peter Jesperson om att återinföra totalisatorn. Han ansåg att det skulle främja den svenska hästaveln men tiden var inte mogen och motionen blev nerröstad med stor majoritet, 164 mot 35.
Under samma period skickade även olika travsällskap och galopporganisationer skrivelser till regeringen och påtalade behovet av att totalisatorspelet skulle legaliseras.

I början av 1920-talet aktualiserades frågan på allvar igen och 1923 hävdes totalisatorförbudet efter att motionen om legalisering av totalisatorspelet segrat med röstsiffrorna 103-93.

I maj 1923 organiserade Jägersro totalisatorspel på galopptävlingar och två månader senare var det premiär för Skånska Travsällskapet att arrangera spel på trav. Det skedde 15 juli 1923 och det fanns flera tusen åskådare på plats. Senare på vintern 1924 organiserades totalisatorspel bland annat vid tävlingar på Brunnsviken i Stockholm, i Sundsvall, Umeå, Östersund och Boden.

1927 etablerades Sveriges andra permanenta travbana. 31 juli 1927 var det premiär för tävlingar på landets nationalarena Solvalla. Travets starka ökning efter det att totalisatorspel blivit legaliserat manifesterades i byggandet av flera nya travbanor runt om i Sverige under 1930-talet. Bergsåker hade premiär 1932, följt av Åby, Färjestad, Östersund och Årjäng 1936 och Gävletravet 1938. Majoriteten av Sveriges travbanor grundades under 1940- och 50-talet.

Totalisatortillståndets betydelse för utvecklingen av svensk travsport ska inte underskattas men tiderna förändrades och ett stort problem var att efter tv hade anlänt till de svenska hushållen och tagit ett fast grepp om människorna. Travet rullade på i mycket lokal karaktär och det saknades en bärande marknadsföringsidé att hänga upp ett nationellt tv-stött intresse på.

1971 begärde jordbruksdepartementet (numera landbygdsdepartementet) en utredning om trav- och galoppsportens problem. Denna utredning ledde till att det första styrelsesammanträdet hölls med styrelsen i AB Trav och Galopp med dess förste ordförande Ivan Eckersten 4 juli 1973. ATG var grundat och 1 januari 1974 startade verksamheten med ett stort mål. Att synas i media och att skapa ett riksspel som lockade den svenska befolkningen med ett nyväckt intresse för sporten och spelet. I augusti 1974 var det premiär för V65 på Solvalla och av landets 2300 postkontor saknade endast ett 40-tal inlämning av spel. Postkontoren tog emot spel till lördagarna i hela landet fram till fredag kväll. Posten levererade kupongerna under natten till ATG som hade kupongerna i Stockholm för inläsning lördag morgon.

1987 var det premiär för totomatspel i ATG:s datoriserade ombudssystem. Det året anslöts 500 ATG-ombud utanför posten och de uttökades successivt till cirka 2000. Posten upphörde som ATG-ombud 1991.

1998 inledde ATG med försök med spel över internet, kallat Interbet. Försöket rullade på och 2005 utökades försöket med direktsända trav- och galopptävlingar på ATG.se.

2008 lanseras dagens ATG.se och det erbjuds trav- och galopptävlingar dagligen. (Källa: Boken, Travet i våra hjärtan)