ATG ANSVAR - SPELMARKNAD

JOBB

ATG och den unika spelmodellen är motorn i ett omfattande kretslopp inom svensk hästnäring, som genererar mer än 30 000 heltidsjobb och idag är den fjärde största inkomstkällan för Sveriges bönder. Förutom hästsportens aktiva, som arbetar direkt med hästarna, är bland annat hovslagare, veterinärer, foderproducenter och åkerier beroende av detta kretslopp. Hästnäringen är även en viktig drivkraft i landsbygdsutvecklingen.

Ridsporten är idag den största handikappsidrotten och den näst största ungdomsidrotten i Sverige. Mer än en halv miljon svenskar idag rider och/eller kör häst regelbundet. En del forskning visar även på att ungdomar som har regelbunden kontakt med hästar har potential att bli väldigt bra företagsledare.

Sedan 1974 har ATG bidragit med ungefär 35 miljarder kronor till svensk hästnäring. Den svenska spelmodellen har varit en finansiell förutsättning för att bygga upp flera av dagens professionella organisationer, inte minst inom trav- och galoppsporten.

Läs mer om jobb och svensk hästnäring >

SPELPOLITIK

ATG arbetar tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp för att trygga förutsättningarna för trav- och galoppsporten. Framförallt arbetar vi för att få fram villkor på spelmarknaden som gör att sporten främjas långsiktigt. Samspelet mellan sport och spel är avgörande för att bevara intresset för svensk hästsport.

Idag är det en oro på den svenska spelmarknaden, då det är hård konkurrens men på olika villkor för olika aktörer. De oreglerade aktörerna betalar inte skatt i Sverige, har ingen begränsning i återbetalning till spelarna och är inte begränsade i vilka produkter de kan utveckla och marknadsföra. ATG, som är ett av staten reglerat bolag, ger hela sitt överskott motsvarande ungefär 1,7 miljarder kronor tillbaka till trav- och galoppsporten varje år. De oreglerade bolagen ger i sin tur ingenting av sin omsättning till sporten, trots att de arrangerar spel på svenska hästar.

Public Affairs och opinionsbildning

ATG arbetar idag med att informera och utbilda politiker och makthavare om sportens och spelmodellens betydelse i det svenska näringslivet och samhället. Dels arrangeras enskilda politikerträffar, dels så arbetar vi aktivt under bland annat Almedalsveckan på Gotland med att delta i debatter, bjuda till lunchtrav och ordna med hästskjuts. Tillsammans med Svensk Travsport, Svensk Galopp och HNS ser vi här till att sprida vårt budskap så brett som möjligt.

Med stöd av ATG har Svensk Travsport varit initiativtagare till Riksdagens travgrupp. Det är en öppen, ej partipolitisk grupp med ett stort antal travintresserade riksdagsmän, som via bland annat informationsträffar och events får en djupare insyn i travsporten och spelet. Genom travgruppen har ATG och Svensk Travsport således möjlighet att skaffa ambassadörer för sporten och spelet bland politiker och makthavare. ATG arbetar även en del med att informera allmänheten om spelmarknaden. Tillsammans med Svensk Travsport, Svensk Galopp och HNS publiceras årligen ett stort antal debattartiklar i både rikstäckande och lokala medier.

HNS

Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS)stiftades 1992 av ATG och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) utifrån en hästutredning som regeringen låtit utföra. HNS fungerar idag som en paraplyorganisation och arbetar för att främja och utveckla svensk hästnäring. ATG spelar en betydande roll inom hästnäringen i landet och bidrar varje år med ungefär 50 miljoner kronor till HNS. Detta ska sedan användas för att bland annat stimulera svensk hästuppfödning och stärka forskning och utbildning inom hästnäringen. Enligt det uppdrag HNS har ska medlen från ATG användas på följande sätt:

  • 6 miljoner kronor till särskilda barn- och ungdomssatsningar inom hästsektorn.
  • 33 miljoner kronor till utbildningsverksamhet, inklusive hästsportens ansvar för delfinansiering av hippologiska högskoleutbildningen.
  • 6 miljoner kronor till särskilda utvecklingsprojekt inom hästsektorn, varav 2 miljoner kronor är predestinerade åt avel- och uppfödningsprojekt.
  • 5 miljoner kronor främst till säkerställande av verksamheten vid riksanläggningarna samt åtgärder avsedda att stärka hästsektorns utveckling och internationella konkurrenskraft.

Läs mer om HNS och de olika satsningarna >