ATG ANSVAR - UTBILDNING

RIKSANLÄGGNINGARNA

I Sverige finns tre riksanläggningar, Flyinge i Skåne, Strömsholm i Västmanland och Wången i Jämtland. Riksanläggningarna har ett uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling. Genom de medel som går till HNS har ATG en viktig roll när det gäller att utbilda framtidens ledare, tränare och lärare inom hästnäringen.

Flyinge

Flyinge är en av världens äldsta hästsportanläggningar som fortfarande är i drift. Det fanns hästar här redan på 1100-talet. Idag bedrivs forskning, evenemang och utbildning av hästar och människor. Här arrangeras också tävlingar på hög nivå. 1994 var ett viktigt år då anläggningen fick en hippologisk högskoleutbildning. Flyinge har också en hovslagarutbildning och är dessutom huvudman för hela den svenska hovslagarutbildningen. Idag står utbildningarna för omkring hälften av Flyinges omsättning på cirka 50 miljoner kronor.

Flyinge drivs till 91 procent av Flyingestiftelsen som bildats av avelns och hästsportens största organisationer, främst ATG, LRF, Ridsportförbundet och Avelsföreningen. Resterande nio procent står HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) för.

Läs mer >

Strömsholm

På Strömsholm har hästen haft en central roll sedan mitten av 1600-talet. Området har gått från stuteriverksamhet av stor internationell betydelse till att främst vara ett viktigt utbildningscentrum. Idag är Ridskolan Strömsholm sport- och ridutbildningens riksanläggning, som erbjuder ett brett urval av studier och evenemang. Här ges utbildningar för ridlärare, ridinstruktörer, hästskötare, talangfulla och elitsatsande ryttare etc. Strömsholm omsätter närmare 50 miljoner kronor och kärnverksamheten är sport och utbildning. ATG och Ridsportförbundet äger 91 procent medan HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) äger nio procent.

Läs mer >

Wången

Wången är travsportens riksanläggning och SIFs riksutbildningsanläggning. HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) äger nio procent av anläggningen som omsätter 40 miljoner kronor.

Beläget i Alsen mellan Östersund och Åre bedrivs utbildningar på gymnasie-, vuxenstudie-, folkhögskole- och universitetsnivå. Man driver även forskningsprojekt i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet. Anläggningen är också ett regionalt nationellt hästcentrum med bland annat Sveriges främsta tävlingsarena för islandshäst, hopp och dressyrtävlingar och Westernryttare.

Läs mer >

UTBILDNINGAR

För den som vill arbeta inom hästnäringen finns en mängd olika utbildningar att välja på. Här är några exempel.

Universitetsutbildning till Hippolog

Hippologprogrammet med inriktning på rid- trav- eller Islandshäst. Huvudman för programmet är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. För inriktning ridhäst ansvarar Flyinge eller Strömsholm. För trav- och islandshäst ansvarar Wången. Hippologer arbetar bland annat som ridlärare, stallchefer, travtränare, egna företagare inom näringens organisationer, lärare på hästinriktade gymnasieskolor och travskolor. Möjligheter finns också till vidare studier och forskning.

Gymnasium

Det finns fler olika gymnasieutbildningar inom hästhållning på riksanläggningarna. Här är några exempel:

  • Wången: Riksrekryterande utbildning med inriktning trav eller Islandshäst.
  • Flyinge: Hippologigymnasiet är en särskild variant på Naturvetenskapsprogrammet med riksintag.
  • Strömsholm: Ridsportgymnasiet är en yrkesutbildning för att bli hästskötare med inriktning mot hälso- och sjukvård och/eller ridledare.

Det finns även ett antal yrkesutbildningar:

  • Wången: Hovslagarutbildning, hästskötarkurs, proffstränarkurs och fördjupningskurs med inriktning trav.
  • Flyinge: Unghästutbildare och beridarprogrammet.
  • Strömsholm: Hovslagarutbildning, brukshästkörning, Islandshästutbildning.

Läs mer om Wången >

Läs mer om Strömsholm >

Läs mer om Flyinge >

MÄNNISKORNA

Det finns nog ingen annanstans i samhället där så många engagerade människor samlas kring ett gemensamt intresse som det gör inom hästsport. Det handlar om människor som snarare ser livet med hästen som en passion och en livsstil än som ett arbete. Långa dagar och arbete årets alla dagar är en självklarhet för den som har vigt sitt liv till hästarna. Jobb och fritid är för många samma sak och man ser det som ett privilegium att får jobba med sitt största intresse; hästarna. Många är också de som har hästen som hobby. All fritid tillbringas i stallet och i stället för semesterresa åker man på tävling. I stället för att gå ut och äta köper man ett hästtäcke och man tillbringar hellre kvällarna i stallet än i TV-soffan.

För den oinvigde är detta obegripligt.

För hästmänniskorna är det en självklarhet.

Hästsporten är också en av få sporter där man som kvinna, gammal som ung, tävlar på samma villkor. Och det alla har gemensamt är kärleken till hästen.

För att ta hand om hästarna på bästa sätt krävs det, förutom kärlek, också kunskap och engagerade människor. På Sveriges tre riksanläggningar för hästsport utbildas människorna inom hästnäringen. Och framtidsutsikterna efter avslutade studier är goda.