HÄSTVÄLFÄRD
På ATG står hästen i centrum. Hästarnas välmående är avgörande för att en sund trav- och galoppsport ska kunna utvecklas. Sverige ligger i framkant när det gäller djurskyddsarbete och antidopningsarbetet är en av de tyngsta delarna inom trav- och galoppsportens hästvälfärdsarbete. 300 dopningsprover tas på hästar i samband med galopptävlingar i Sverige varje år och mer än 3 500 prover i samband med travtävlingar. Det tas alltså fler dopningsprover varje år inom trav- och galoppsporten än vad som görs inom hela den svenska humanidrotten.
Hur hästar i trav- och galoppsporten drivs i samband med tävlingar är ett väl omdiskuterat ämne i Sverige. Därför har också vår galoppsport några av världens strängaste regler för drivning under lopp.
Även travsporten har hårdare regler för drivningar i lopp än de flesta andra travnationer. ATG stödjer Svensk Travsports arbete för att minska drivningsförseelserna genom hårdare regler, bedömningsnivåer och bestraffningar, kontinuerlig uppföljning och utvecklingssamtal med felaktigt drivande kuskar.
Inom travsporten prisas även kuskar och ryttare i något som heter Schyssta listan, som publiceras på Svensk Travsports webbplats regelbundet. Här uppmärksammas de som under en längre period kört och ridit flest lopp i rad utan bestraffning för felaktig drivning.
Travarhälsan
För att kvalitetssäkra travhästens välfärd i vardagen och komplettera den nuvarande besiktningen av hästarna i samband med travtävlingar kommer Travarhälsan att introduceras under 2013. Detta är ett djuromsorgsprogram som syftar till att öka kunskap och medvetenhet om hästen och när den är i skick att träna och tävla. Travarhälsan ger också travsporten underlag för framtida utveckling av hästhållning, träning och tävling samt en möjlighet att visa hur bra sporten tar hand om sina hästar.
Läs mer om Travarhälsan och travsportens arbete med hästvälfärd >
STIFTELSEN HÄSTFORSKNING
Förbättrad avel, effektivare träningsmetoder och friska hästar. För att utveckla hästhållning och hästsporten måste det finnas fungerande forskning till hands.
En stark hästforskning kommer hela hästnäringen till godo och bidrar till en sund och frisk hästsport. Stiftelsen Hästforskning finansierar en stor del av forsknings- och utvecklingsprojekten inom hästnäringen i både Sverige och Norge. Forskningsprogrammen har tre huvudriktningar.
- Hästens hälsa, prestation och välfärd.
- Hästens reproduktion, uppfödning och utfodring.
- Hästens roll för människan, samhället och miljön.
Stiftelsen Hästforskning har bildats av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) i samverkan med ATG, Agria Djurförsäkring och Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF). För 2013 är anslaget från ATG 3,6 miljoner kronor.
Läs mer om Stiftelsen Hästforskning på deras webbplats. Där kan du även ta del av forskningsrapporter från genomförda projekt.
EFTER KARRIÄREN
De flesta hästarna inom trav- och galoppsporten kan tävla på banorna under flera år. Men vad händer med hästarna efter karriären på banorna?
De flesta trav- och galopphästar jobbar på banorna tills de är mellan 5 och 7 år gamla. Men en del kan tävla framgångsrikt upp till 15 års ålder. De ston och hingstar som presterat bra på tävlingsbanorna, eller har bra härstamning, går ofta till avel.
Galopphästar är populära som ridhästar efter sin karriär på galoppbanan. Många forna galoppörer har gjort riktigt bra prestationer inom ridsporten. Några exempel är valacken Keymaster, som tillsammans med ryttaren Magnus Gällerdal blev bästa svenska ekipage i fälttävlan under OS i Aten 2004 samt stoet Pandora Emm, som med Katrin Norling i sadeln tävlade framgångsrikt i fälttävlan under OS i Peking 2008. Fälttävlan kan man förklara som ridsportens mångkamp, där grenarna dressyr, hoppning och fältritt ingår.
Svenska Ridtravarförbundet
Även travhästen är en lättlärd och träningsvillig häst som lämpar sig väl till de flesta riddiscipliner såväl som vagnskörning. Svenska Ridtravarförbundet, som idag har idag runt 400 medlemmar, verkar för att skapa förutsättningar för en alternativ karriär för travhästen utanför av travbanan. Bland annat så arbetar de med utbildning och tävlingar för ridtravare.
Läs mer om Svenska Ridtravarförbundet på deras webbplats >
Ett projekt som HNS driver, och som stöds av ATG, belyser svåra men viktiga frågor rörande hästen i livets slutskede.